Een pronkstukje op het bord: de bolle ovale vormpjes waar ijs of mousse vaak in gedraaid wordt.

het geheim
achter een perfecte qeunelle

Hoe je dit perfecte ovale bolletje precies maakt?

Quenelles maak je het beste met twee vochtige eetlepels, die je kort in warm water hebt gehouden. De perfecte vorm van een quenelle krijg je door afwisselend de ene lepel te vullen met de puree, mousse of ijs, en vervolgens de inhoud op de andere lepel te schuiven.

Dit herhaal je tot je een mooi, glad en ovaal gevormd balletje hebt. Laat het voorzichtig van de lepel op je bord glijden. Een gemakkelijk trucje en tóch een elegant gerecht op je bord. Als je het onder de knie hebt natuurlijk. Vind je het nog steeds lastig? Bekijk het proces nog eens in de video hieronder!

de geschiedenis 
van de quenelle

De quenelle: een sierlijk kunstwerkje dat je met een lepel zo op een bord tovert. In ieder geval, als je de truc onder de knie hebt. Hoewel de Romeinen vroeger al quenelles maakten om gerechten op te fleuren, werd het in de jaren ’50 pas écht populair in de Franse keuken. Een gepureerde snoekbaars met een chique saus van kreeft: zie je het al voor je?

En inmiddels zien we de quenelle overal. Je maakt ‘m bijvoorbeeld met ijs, aardappelpuree, paté of chocolademousse.