Vrolijcke Joncker

Heerlijk eerlijk bier uit het Westerkwartier! Vrolijcke Joncker is bier met karakter en adellijke afdronk en het assortiment bevat voor iedere liefhebber wat wils.

Meer info

Shiitake Kwekerij Haveman

Shiitake, een paddenstoel van Japanse afkomst, is een heerlijk lekkernij en te gebruiken als vleesvervanger. In de bossen van Balkbrug groeien, bij Kwekerij Haveman, de shiitakes op gestorven eikenbomen die nog vol voedingsstoffen zitten. Hiermee voedt een paddenstoel zich graag.
Met veel zorg en geduld groeit dit uiteindelijk uit tot een prachtig kwaliteitsproduct. Shiitake is rijk aan proteïne en heeft een volle, kruidige smaak.

Meer info

Eerste Wijk

Tweehonderd jaar geleden werd hier al een agrarisch bedrijf gehouden, bedoeld om werkgelegenheid te beiden aan hen die dat nodig hadden. Die traditie bestaat nog steeds in het ‘gevangenisdorp’ Veenhuizen. De Eerste Wijk teelt op 100 hectare land hop, prei, bieten, gerst en aardappelen op een steeds meer duurzame en arbeidsintensieve manier.

Meer info

De Witte Lakenvelder

De Lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten. Het vlees van deze runderen is echt kwaliteitsvlees: rijk van smaak en een mooie structuur.

Meer info

Weidenaar

De Friese droge worst, geheel volgens pake Weidenaar’s recept! In Dokkum rookt het familiebedrijf de beroemde worst op turf en eikenhout. In 2015 werd worstmaker Willem Feenstra tot Meester Worstmaker van Nederland uitgeroepen.

Meer info

Worstmakerij Bruinsma

Vanaf het einde van de vorige eeuw is Bruinsma actief in de worstmakerijbranche. Door de unieke smaak, kruidensamenstelling en bereidingswijze heeft Bruinsma zich in iets meer dan twintig jaar ontwikkeld tot een bedrijf dat bekend staat om het persoonlijke karakter en de kwaliteitsproducten. Worstmakerij Bruinsma uit Joure geeft smaak aan gezelligheid met verse producten.

Meer info

Kaasboerderij De Gelder

Op de kaasboerderij in Tynje experimenteerden ze tot een zoete, nootachtige en lichtpikante kaas die zich in 2011 ‘Held van de Friese Smaak’ mocht noemen. Of hij nu met toeval of geluk is ontstaan, de Tynjetaler is een echte aanwinst voor liefhebbers van smaakkwaliteit en -originaliteit.

Meer info

Kaasboerderij De Deelen

Proef de liefde voor het werk, de dieren en de omgeving in de boerderijkazen van De Deelen. In het speciaal komt dit naar voren in hun Riperkrite Tsiis, die is bereid met een melange van selderij, bieslook en knoflook. Al sinds 1976 maken zij de kaas van melk van de eigen koeien en dat is te proeven!

Meer info

De Molkerei

Bij De Molkerei wordt dagelijks verse geitenmelk verwerkt tot bekende eindproducten van Naturels, een naam die is ontstaan uit de verwijzing naar de natuurlijke bereidingswijze. De Molkerei in St. Annaparochie staat bekend om de hoge kwaliteit van de melk en de respectvolle en uitstekende zorg voor de dieren. Hier zijn de lekkerste ambachtelijke geitenkaasdelicatessen van het Wad te verkrijgen.

Meer info

Terschellinger Cranberries

Er spoelde eens een vat aan… Een vat vol cranberries, aan het strand van Terschelling. De rode bes werd uit nieuwsgierigheid geplant en wordt tot deze dag nergens anders op de wereld ecologisch geoogst dan op het eiland. Dit maakt het een puur natuurlijk product, bomvol vitamine C en antioxidanten die ons immuunsysteem ondersteunen.

Meer info

Grutte Pier Brouwerij

Kracht, vrijheid, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en trots. Waar wij Grutte Pier van kennen, is ook waar de bieren van de brouwboerderij Bartlehiem voor staan. Het assortiment bestaat uit zes basis bieren plús een rijk aantal seizoensbrouwsels en specials. Allemaal gebrouwen in de natuur van Wyns!

Meer info

Maallust

In 2011 werd brouwerij Maallust opgericht door de Zware Jongens. In het gevangenisdorp ‘Veenhuizen’ werd het vervallen Maallustcomplex in een nieuw leven geblazen. Vanuit Brouwerij Maallust worden bieren gebrouwen die door heel Nederland verkrijgbaar zijn.
De ambachtelijke speciaalbieren zijn ambachtelijk, authentiek en gebrouwen met de beste ingrediënten. Dankzij het vakmanschap van de brouwmeesters en de prachtige koperen ketels kan de kwaliteit van de bieren gegarandeerd worden.

Meer info

Botmas

Met regeneratieve landbouw verrijkt Botmas de bodem van het Engwierumer-eiland aan het Lauwersmeer, in plaats van deze uit te putten. De aardappelen, regenboogwortels, pastinaken, uien en koolrapen worden in stroken geteeld. Dat maakt de gewassen sterker en de oogst voedzamer én lekkerder. Boeren Folkert en Leon telen al hun gewassen puur op kwaliteit en smaak – niet op maximale opbrengst.

Meer info

De Peuleschil

Aan de rand van het Friese dorpje Rottevalle is de biologische kiemerij ‘De Peuleschil’ gevestigd. Deze kiemerij is gespecialiseerd in het produceren van verse kiemen. Daarnaast worden er ‘doe ’t lekker zelf’ kiemzaden verpakt voor de thuiskiemer. De kiemerij is ontstaan in de beginjaren ’80 en was de eerste en enige biologische kiemerij van Nederland.

Meer info

Aspergeboerderij Hoorn

Op de aspergeboerderij in Drenthe worden al sinds 1992 asperges geteeld. De aspergeboerderij bevindt zich in Huis ter Heide, vlakbij Veenhuizen. In 2012 is het bedrijf overgenomen door Hermen en Jacolien Hoorn, gepassioneerde aspergetelers. In de afgelopen jaren hebben zij geïnvesteerd in de teelt en het bedrijf omgevormd tot een moderne aspergeboerderij.
Dankzij de geschikte grond waar de asperges op groeien, bevatten ze een unieke lichtzoete smaak.

Meer info

Marne Mosterd

Marne Mosterd kent een rijke historie en begon ruim een eeuw geleden in het dorpje Molenrij bij Kloosterburen. In 1926 werd de fabriek verhuisd naar Groningen, waar logistiek over water en weg mogelijk was. Al snel werd Marne Mosterd in heel Nederland gegeten en werden de afzetkanalen gezocht buiten de nationale grenzen.
Tegenwoordig is de mosterd van De Marne over de hele wereld te vinden. Alleen in het noorden van het land wordt nog, in kleine hoeveelheden, mosterdzaad geoogst. Aangezien er veel meer mosterd nodig is, importeert Marne het mosterdzaad uit Canada en Oost-Europa: een internationale basis voor een Nederlands product!

Meer info