Alles voor duurzamer ondernemen. Meer vers eten, minder verspilling en een gezondere planeet.
18 juni De Dag van de Duurzame Gastronomie: een dag waarbij we stilstaan bij duurzame gewoontes in de keuken en samenwerkingen met lokale producenten. Zo is VHC ActiFood bijvoorbeeld trotse partner van Euro-Toques, een voorstander van gezonde, ambachtelijke en natuurzuivere producten. Wat de dag van de gastronomie verder precies inhoud? Dat lees je in dit artikel.
Wat is de Dag van de Duurzame Gastronomie?
18 juni is de Dag van de Duurzame Gastronomie deze is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het bewustzijn te vergroten over de impact van onze voedselkeuzes. Het draait om het gebruik van lokale, seizoensgebonden en duurzame ingrediënten – iets waar we bij VHC ActiFood helemaal achter staan. Waar je in het kader van duurzame gastronomie nog meer rekening mee kan houden?
- Seizoensgebonden en lokaal: deze producten zijn smaakvoller en vaak goedkoper. En koken met wat er in het seizoen is, stimuleert weer de creativiteit in de keuken. Daarnaast verminder je transportkosten en broeikasgassen, en ondersteun je de kleine producenten.
- Planten centraal: maak groenten, kruiden, fruit, granen, peulvruchten, wortels, knollen, bessen, zaden en noten de basis van je gerechten. Door een deel van je gerechten plantaardig te maken, bespaar je ook weer op de inkoopkosten.
- Zuinig met de dieren: zorg voor een goed leven voor dieren. Een menu met hybride gerechten? Daarbij combineer je bijvoorbeeld vlees met peulvruchten.
- Vermijd verspilling: gooi niets weg! Je kan super veel resten alsnog in de keuken gebruiken. Neem bijvoorbeeld de huisgetrokken jus van chef Peter Zijlstra.
- Traditionele recepten: maak regionale gerechten met lokale producten om de biodiversiteit te bevorderen en de lokale producenten te steunen.
Boerenstreekmarkt: een terugblik
Ons Boerenstreekmarkt-evenement in mei is een mooi voorbeeld van één van onze duurzame initiatieven. Hier brachten we lokale producenten en chefs samen voor inspiratie van vers, lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel. Klanten konden met onze leveranciers in gesprek over hun aanbod en een dozijn chefs gingen de strijd met elkaar aan tijdens de black-box challenge. Met een box die rijkelijk gevuld was met producten van onze lokale spelers natuurlijk. Het resultaat? Een dag vol spanning en inspiratie rondom de mogelijkheden van duurzame gastronomie.
Duurzame leveranciers op onze boerenstreekmarkt
Bij VHC ActiFood werken we onder andere samen met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. We nodigden een greep uit onze lokale leveranciers uit op onze Boerenstreekmarkt in mei: Aspergeboerderij Hoorn, Bakkerij van Esch, Bruinsma Worstmakerij, Kâld Kletske, Poelier van der Wal, Zuivelrijck, Cordier, Haveman Shiitakekwekerij, De Palingfabriek, Kaasboerderij De Gelder, Schulp, De Molkerei, en natuurlijk onze eigen AGF-afdeling, slagerij en visafdeling.
Samenwerking Euro-Toques
Ons partnerschap met Euro-Toques helpt ons onder andere om naar de hoge standaarden van duurzame gastronomie te streven. Euro-Toques ondersteunt namelijk chefs in het gebruik van lokale, seizoensgebonden producten en het toepassen van duurzame praktijken. Zo doen we samen alles voor duurzamer ondernemen. Meer vers eten, minder verspilling en een gezondere planeet.