Vandaag bestaat VHC ActiFood alweer 24 jaar, en daar willen we graag even bij stilstaan.

Geplaatst op 24 januari 2024

Vandaag bestaat VHC ActiFood alweer 24 jaar, en daar willen we graag even bij stilstaan. Daarom hebben wij Evert & Koenraad geïnterviewd om vanuit hun ervaring te horen waar zij ActiFood in de toekomst graag zien.

Van cowboys tot respectabele zakenmannen. Hoe ervaren jullie dat?

Koenraad: We werden cowboys genoemd, omdat we zwaar bewapend de markt op gingen met onze Vito Busjes. We zijn nu bijna 25 jaar verder en we zijn van verkopers naar serieuze ondernemers gegaan.

Evert: Blind erin met nul. We hadden alles op het spel gezet. Het mocht niet verkeerd gaan, anders waren we alles kwijt geraakt. Gewoon blind erin, daarom ook de naam cowboys. We gingen overal voor. Eigenlijk is het zo dat burgemeester Lesterhuis ons de vier musketiers noemden en dat is eigenlijk het begin.

Wat is de grootste verandering geweest binnen het bedrijf?

Evert: De grootste verandering binnen het bedrijf is eigenlijk een voortschrijdend iets. Het veranderd continu. Het gaat vreselijk zijn als je kijkt hoe we hier bijna 25 jaar terug zijn gestart. Het houtje touwtje gebeuren en als je nu kijkt wat er staat. Het is gewoon een voortschrijdend iets. Er is constant wel weer iets nieuws.

Koenraad: Het idee hoe we zijn begonnen is dat we ons volledig zijn gaan richten op de cafetaria. Tien jaar geleden hebben we een volledige omslag gemaakt naar het andere deel van de sector. Als je dan ziet wat hier in de vershal staat, gewoon 4000m2 aan alleen vers, wat we allemaal in eigen beheer hebben. Dat is een verandering geweest waar we onze huidige omzet aan te danken hebben.

Evert: Alles onder één dak is ook een spreuk van ons en ik denk dat we daar ook erg trots op mogen zijn dat we ook echt alles onder één dak hebben en alles is van onszelf. Transport, vers, school, demo ruimte. Alles is van onszelf.

Als je een andere slogan zou moeten bedenken die ActiFood typeert, wat zou die slogan dan zijn?

Koenraad: ActiFood, meer dan horeca. Die wil ik graag benoemen. Als ik zie wat we tegenwoordig doen. We doen tegenwoordig ook heel veel dingen die niet zozeer met de groothandel te maken hebben, maar wel met de horeca te maken heeft. Faciliteren van het Horeca Vakcollege is daar een heel mooi voorbeeld van.

Evert: Daar heb ik verder niets aan toe te voegen. Ik denk dat een zeer duidelijk verhaal is. Wij doen eigenlijk veel meer dan wie dan ook en dat is dan ook eigenlijk onze kracht.

Wat zijn eigenlijk alle slogans geweest?

Gezamenlijk: Meesters in smaak en detail, Service en betrokkenheid.

Evert: Smaak en detail is een combinatie van, want ActiFood is ook een combinatie van. Heel veel namen met Food en heel veel namen met Actief. We zouden ook HorecaActief gaan heten. De A zou dan ook in het rood zijn.

Koenraad: Maar er was al een bedrijf in Nederland dat zo heette, en dat mocht dus niet. De tweede naam was EuroFoodservice en de derde naam was ActiFood. EuroFoodservice was in combinatie met hoe we dit logo hadden bedacht niet wat we zochten, ActiFood was gewoon een veel mooiere naam. Iets wat veel beter bij ons past. Actief en Food.

De twee die nu niet meer in ons midden staan. Waar zouden zij het meest trots op zijn als we kijken naar waar jullie nu staan?

Evert: Alles. Ik denk zelf ook dat ze ons elke dag nog een beetje meehelpen. Zo voel ik het na al die jaren nog. En ik vind het ook nog altijd vreselijk jammer dat de jongens niet mee kunnen maken, wat wij hier hebben neergezet. Dit allemaal is ook dankzij hen. De jongens waren er ook vanaf dag één bij.

Koenraad: Ik denk wel dat Jan Veenstra het meest trots zou zijn op het vers gedeelte. Ik denk ook niet dat hij zijn kantoor bij Evert zou hebben, maar dat hij gewoon een tafeltje bij de versafdeling zou zetten of bij de slagerij of bij de vis, want Jan en vers was gewoon onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En als je door Bert zijn bril zou kijken en hij zou door de administratie lopen en zien hoeveel mensen er nu zitten. Dan zou hij echt trots zijn geweest. Bert noemden wij ook altijd sociaal directeur, hij zou het ook echt goed hebben gevonden dat we nog steeds goed voor de mensen zorgen. De energiebonus die we geven om de mensen ook echt te helpen. Daar zou Bert echt om geven.

Hoe zou jij het bedrijf graag willen zien over 10 jaar?

Evert: Ik ben nu 62, doe daar 10 bij en dan is het al 72. Dus dan denk ik wel dat ik dan toch een beetje van mijn pensioen aan het genieten ben. Maar ik hoop dan ook, als ik het allemaal mag meemaken, dat ik hier nog steeds een beetje rond kan lopen en trots kan zijn op jullie allemaal en dat ActiFood nog veel verder groeit dan dat het nu doet. Daar ben ik gewoon erg trots op. Het is ook niet alleen Koenraad en ik die het moeten doen, maar we doen het met elkaar. Dat is ook de kracht van het bedrijf. Hoe het bedrijf er uit moet komen te zien over 10 jaar? Gewoon doorknallen zoals we nu ook doen. Innoverend zijn, anders zijn, altijd op zoek naar aparte dingen die een ander niet heeft en niet kan.

Koenraad: We zijn dit bedrijf ook begonnen om weer plezier aan ons werk te hebben. Eerst bij mij thuis. Over 10 jaar hoop ik gewoon dat iedereen hier nog steeds met plezier rondloopt, want daar heeft het uiteindelijk wel mee te maken. Ik zie zoveel bedrijven waar het allemaal in hokjes en vakjes zit en waar de mensen niet eens meer lachen. Gisteravond hoor ik het ook weer met de rondleiding, mensen zijn hier allemaal vriendelijk zeggen allemaal hallo en daar heeft het mee te maken. Zo moeten wij die sfeer ook bewaken met z’n allen.

Evert: Dat is een van de belangrijkste dingen. Van de jongens van het magazijn tot de “leidinggevenden” allemaal zijn we hetzelfde.

Koenraad: Zo wordt ons ook wel de vraag gesteld, wat is ActiFood. Dat is heel simpel. Als we iedereen, alle mensen, nou voor op straat zouden zetten, dan is ActiFood niks. ActiFood zijn wij. Als wij hier met z’n allen niet zijn, dan gebeurt hier niks, dan is er geen ActiFood. Dat is wat wij eigenlijk altijd bewaken.

Bedankt voor het lezen. Wij kijken met veel plezier naar wat de toekomst nog mag brengen en wat wij daarin voor jullie kunnen betekenen. Op een succesvol 2024 en dat er nog vele verjaardagen mogen komen.

– VHC ActiFood