Krokant van buiten, zacht van binnen – ovengebakken met boter en kruiden. Een echte klassieker!

Zweedse klassieker
uit de oven

Deze uitvoering dankt zijn naam aan het Hasselbacken hotel in Stockholm waar ze bekend zijn geworden. Ze worden ook wel accordeon aardappels genoemd. Dungesneden aardappeltjes met boter uit de oven, leuk om als bijgerecht te serveren.

Bereidingswijze
hoenderbout

Bereidingswijze

  1. Leg de aardappels tussen twee stelen van dikke satéprikkers of eetstokjes.
  2. Snijd de aardappels in dunne plakjes naar beneden en stop onderaan wanneer je het rietje of de satéprikker raakt. Zo blijft de onderkant van de aardappel aan elkaar.
  3. Leg ze op een bakplaat en bestrijk met olijfolie.
  4. Bak 30 minuten in het midden van de oven.
  5. Smelt ondertussen de boter in een steelpan.
  6. Pers de knoflook fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Haal de aardappels uit de oven en bestrijk ze met het botermengsel.
  8. Zet terug in de oven en bak nog 30 minuten.
  9. Bestrijk elke 10 minuten met de boter.
  10. Snijd ondertussen de peterselie en salie fijn.
  11. Haal de aardappels uit de oven en bestrooi met de kruiden en zeezout.

 

vragen over
dit gerecht?

Emiel Oosting
Docent SVH koksopleidingen

vraag het
aan de chef

laat je verder
inspireren

Recept

Kalfsoester

Kalfsoester met gebakken asperges

Lees meer

Recept

Gebakken zeebaars

Gebakken zeebaars met asperges en aardappelcrème

Lees meer
Lamsbouillon recept vlees

Recept

Lamsbouillon 10 liter

Maak je eigen lamsbouillon

Lees meer