Coq au vin met
pompoenpuree
Hoenderbout
Ingrediënten hoenderbout
-
- 100 gr gerookt spek in blokjes
- 250 gr roomboter
- 20 zilveruitjes
- 4 kleine parelhoenbouten, gehalveerd bij het gewricht
- 2 takjes tijm
- 1 bosje peterselie
- 1 selderij
- 2 teentjes knoflook
- 250 gr kastanjechampignons
- 1,3 liter rode wijn
- 3 el bloem
- 2 el boter
Bereidingswijze hoenderbout
- Bak de spek uit, kruid de in tweeën gehakte hoenderbout met peper en zout en bak met het spek mee tot het bruin gekleurd is.
- Doe 50 gr boter in een pan, snijd de knoflook fijn en bak met de ui.
- Voeg bloem toe voor de roux.
- Voeg wijn en 300 ml bouillon toe, zodat een dikkere saus ontstaat.
- Doe de kip erbij met tijm, peterselie, selderij, zilveruitjes en kastanjechampignons en laat 30-35 minuten met deksel garen op een zacht pitje (of in de oven op 160°C).
Pompoenpuree
Ingrediënten pompoenpuree
- ½ Hokkaido pompoen
- 2 grote vastkokende aardappels
- Roomboter
- ½ ltr Melk
- Zout, suiker, peper naar smaak
Bereidingswijze pompoenpuree
Snijd de pompoen doormidden en haal het zaad eruit. Snijd de een halve pompoen in blokken van ongeveer 2 cm.
schil de aardappelen en voeg deze toe aan de pompoen, giet de melk erop en voeg wat zout en suiker toe naar smaak.
Rustig gaarkoken en afgieten, vervolgens in de keukenmengmachine met een “vlinder” pureren, boter toevoegen en smaakstoffen en een mooie zachte maar stevige puree van draaien.
Afmaken van het gerecht
Doe een dikke lepel pompoenpuree op het bord en veeg uit, leg hier de kip bereid met de rode wijn half bovenop en serveer hier mooie groene groente bij naar keuze.
Roer de saus die je hebt gemaakt op met een paar klontje koude boter en garneer met de saus of serveer apart
Rode wijnsaus
Ingrediënten rode wijnsaus
- 1 in ringen gesneden ui
- 15 naalden rozemarijn
- 2 tenen knoflook
- 4 el bruine suiker
- 1 scheutje aceto balsamico
- 0,5 fles rode wijn
- 1 el bloem
Bereidingswijze wijnsaus
Fruit knoflook, rozemarijn en ui. Voeg suiker en aceto balsamico toe en laat karamelliseren. Blus af met rode wijn en laat inkoken. Breng op smaak met zout en peper en bind het met bloem.
Doe een dikke lepel pompoenpuree op het bord en veeg uit, leg hier de kip half bovenop. Serveer hier mooie groene groente naar keuze bij.